Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Dopingdetectie       Groeihormoon    

1 2 - 0 5 - 2 0 0 8

  Atleten voor Beijing proefkonijn voor nieuwe dopingtest voor groeihormoon (The Sunday Times May 11, 2008) [Offline]
Dopingjagers testen een nieuwe test voor groeihormoon uit op de deelnemers aan de Olympische Spelen in Beijing. Dat gebeurt in ieder geval in Engeland, zegt Russell Langley, de communicatieman van UK Sport, in de Britse Sunday Times. "This is the largest pre-Olympic programme we have ever done and the testing for HGH is to be rolled out as part of that work.
Groeihormoon
Most of the testing, including that for HGH, will be on a 'no-notice, out-of-competition' basis. We have not warned competitors that they may be tested for HGH
."
De test is ontwikkeld door het Berlijnse onderzoeksteam van Christian Strasburger. De analyse van de monsters vindt plaats in het dopinglab van King's College, London University.
Wada heeft nog een andere GH-test in ontwikkeling. Die is het geesteskind van Peter Sonksen van Southampton University. Die laatste test zou het gebruik van GH twee weken na de laatste injectie nog kunnen zien. De methode die nu wordt getest zou - volgens nieuwsberichten van een paar jaar terug - 36 of 48 uur kunnen terugkijken in de tijd.
Wada werkt al sinds het begin van deze eeuw aan een GH-test. In 2004, meldde Southampton University toen zelfverzekerd, zou Wada die test in gebruik nemen. Dat was echter geen onverdeeld succes. Een gerenommeerd onderzoek als Don Catlin zei verleden jaar dat hij betwijfelde of er op korte termijn ueberhaupt een betrouwbare GH-test zou komen.

1 0 - 0 5 - 2 0 0 8

  Keulse gistcel ziet alle designer-anabolen (doi:10.1016/j.steroids.2008.04.015)
Dopingjagers van de German Sport University Cologne hebben een genetisch gemanipuleerde gistcel ontwikkeld die verschiet van kleur als hij in contact met androgenen. Met de cel, verwachten de Duitsers, wordt het opsporen van designer-anabolen een eitje. Het organisme reageert op alle androgene verbindingen. Je hoeft niet eerst hun chemische structuur te kennen voordat je ze kunt aantonen.
De cel van de Duitsers is een met een androgeenreceptor opgewaardeerde versie van Saccharomyces cerevisiae of bakkersgist. Zulke cellen zijn al in gebruik sinds 1998, toen milieubiologen hem introduceerden voor de opsporing om androgene en anti-androgene verbindingen in het ecosysteem. De Duitsers gebruikten hem ook toen ze wilden weten wat voor anabool madol alias DMT precies is.
Binnenkort publiceren de onderzoekers in Steroids een studie waarin ze de cel hebben gebruikt om de designer-anabolen 1-testosteron, norboleton en THG aan te tonen. Ze vergeleken die anabolen met DHT.
Dat lukte wonderwel, zie je hieronder. We hebben twee figuren in elkaar geplakt. Vandaar dat je DHT twee keer ziet langskomen.


Keulse gistcel ziet alle designer-anabolen


Van alle geteste anabolen reageerde DHT het sterkst. Norboleton en 1-testosteron reageerden vijf keer minder sterk dan DHT, THG tien keer minder sterk.
Niet-androgene steroidhormonen reageerden nauwelijks. Van de uitgeteste hormonen deed estradiol het nog het beste. Estradiol reageerde honderd keer minder dan DHT.
De onderzoekers gebruikten hun gistcellen ook uit op de urine van acht anonieme anabolengebruikers. Uit die tests bleek dat de gistcellen opmerkelijk gevoelig zijn voor mehandienone-metabolieten. Zelfs bij een concentratie van vijf nanogram per milligram reageerden de gistcellen nog. Bij gebruikers die norandrosterone en stanozololmetabolieten in hun urine hadden reageerde de cel niet meer bij een concentratie van tien nanogram per milligram.
"This biological approach can be developed towards a powerful screening tool for the established doping tests", concluderen de Duitsers. "The system is easy to handle, robust, cost-efficient and needs no high-tech equipment. Finally and most importantly, the assessment of biological activity is independent of the chemical structure of androgenic substances and therefore suitable to indicate the presence of suspicious substances such as the class of so called "designer steroids"."
Wij denken na het lezen van dit artikel - hoe interessant en degelijk het ook is - niet dat het tijdperk van de designeranabolen nu voorbij is. De cellijn zou gebruikt moeten in de eerste fase van het urine-onderzoek. Als de cel alarm slaat, moeten de onderzoekers nog bepalen op de klassieke manier om wat voor verbinding het gaat. Invoering van de test betekent dus extra kosten. Daar zijn sportorganisaties niet dol op.
In de tweede plaats zijn tests altijd bewerkelijk. Een technologie die werkt in het lab moet altijd nog een aantal modificaties ondergaan voordat hij werkt in de praktijk.
Het zal nog wel even duren voordat de cellijn er komt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken