Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van doping       Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten doping    

1 7 - 0 4 - 2 0 0 3

Amerikaans Olympisch Comité doet niet moeilijk over doping

Het Amerikaanse Olympisch Comité USOC heeft van meer dan honderd sporters het dopinggebruik onder het tafelkleed geschoven. Dat blijkt uit dertigduizend pagina's aan documenten die de voormalige directeur van de USOC aan Amerikaanse media heeft gegeven.

De pagina's komen van Wade Exum, die tussen 1991 en 2000 de scepter over de dopingafdeling van het comité zwaaide. In oktober 2000 hield die op te bestaan, omdat een onafhankelijk centrum die functie overnam. De afro-amerikaan Exum raakte zijn baan kwijt. Racisme, denkt hij. Omdat de rechter verleden week oordeelde dat er niet voldoende bewijs was voor Exums beschuldiging, heeft Exum de belastende documenten aan de media toegespeeld.

Exum neemt het woord 'vergelding' niet in de mond. Hij zegt dat hij met zijn actie vooral misstanden in het systeem aan de kaak wil stellen. 'Ik heb geen sporters willen beschadigen', vertelde hij in de Sports Illustrated van 21-4-2003. 'Ik wilde liever geen namen noemen. Maar misschien kunnen deze namen het probleem oplossen en het systeem veranderen.'

De papieren hebben betrekking op de periode van 1998 tot 2000. Bij de dopinggebruikers, die goed waren voor 19 medailles, zitten beroemdheden als Carl Lewis en Mary Joe Fernandez.

Lewis was tot drie keer betrapt op stimulantia. In 1988 had het Amerikaans Olympisch Comité hem aanvankelijk geschorst, maar hem toch weer in ere hersteld omdat Lewis naar eigen zeggen de middelen 'per ongeluk' had genomen. Niks daarvan is naar buiten gekomen.

Lewis won in 1988 goud op de Spelen van Seoul - dezelfde Spelen als waarop Ben Johnson als stanozololgebruiker door de mand viel. Lewis werd toen betrapt op een efedrinehoudend 'supplement' dat hij had genomen omdat hij verkouden was. Om dat soort middelen ging het in de meeste gevallen die nu openbaar zijn geworden.

Lewis maakte gebruik van een maas in het Amerikaanse dopingsysteem. 'Gebruik per ongeluk' was niet strafbaar.

Hoewel de Amerikanen rondbazuinden dat ze streng tegen doping waren, en dat zich een broertje dood ergerden aan al die immorele chemische sporters uit andere landen die zich wel het schompes slikten, was hun optreden tegen hun eigen dopingzondaren tamelijk slapjes. Er was zelfs in het Amerikaanse sportwereldje zoveel kritiek op, dat de organisatie in 1998 een onafhankelijke commissie de zaak liet onderzoeken. Het zijn de papieren van die commissie die dankzij de rancuneuze Exum nu in de openbaarheid zijn gekomen.

De commissie sprak met veertig bobo's, trainers, atleten en andere sleutelfiguren. 'Dat sporters gebruiken weet iedereen, er zijn geen tests voor bekende ergogene middelen en lang niet alle organisaties kunnen testen', zei één van de informanten.

'Alleen de mindere sporters krijgen straf', zei een dopingjager. 'De toppers komen ermee weg.' Dat gebeurde onder druk van bobo's, die wilden dat de beste spelers meededen aan de Spelen. Dankzij de regel 'gebruik per ongeluk mag' was dat geen enkel probleem.

De betrapte sporters kregen meestal een briefje, waarin stond dat ze betrapt waren maar dat ze toch door mochten gaan. Met vriendelijke groet, komma, de dopingjager.

1. Usoc ignored drug findings, report says. Associated Press, 15-4-2003.
2. Scott Reid, William Heisel, Tonya Saavedra. Documents show US Olympic athletes allowed to compete despite positive drug tests. The Orange County Register, 16-4-2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken