Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & zuurstof       Recentere editie       Krachttraining       Ongewone anabole methoden    

1 5 - 0 7 - 2 0 1 0

  Afknijpbankdrukken: meer pecs met minder kilo's (Clin Physiol Funct Imaging. 2010 Jul 4. [Epub ahead of print].) [Offline]

Als je met riempjes de bloedtoevoer naar je armen vermindert en vervolgens gaat bankdrukken, dan kun je met een gewicht van iets meer dan niks onverwacht veel kracht en spiermassa opbouwen. Onderzoekers van de University of Tokyo deden proeven met 10 jonge mannen.

Afknijpbankdrukken: meer pecs met minder kilo's

Afknijpbankdrukken: meer pecs met minder kilo's
In deze contreien berichten alleen ***kuch*** kwaliteitsmedia als Ergogenics erover, maar in Japan is Kaatsu een begrip. Japanse sportzaken verkopen Kaatsubelts en Kaatsusuits [je ziet ze hiernaast] en sport- en wellnessinstituten geven Kaatsutrainingen. [sakuraseitaiin.com] [Offline] Mocht je bijvoorbeeld binnenkort een balletje gaan slaan bij Kubira: de eerste Kaatsules is gratis. [kubira.com] [Offline]

Kaatsu komt neer op het trainen met afgebonden spieren. Hoe het precies werkt snappen de onderzoekers niet, maar Kaatsutraining met een geringe intensiteit levert een fikse anabole prikkel. Als je gewoon wandelt in een stevig tempo kun je daarom met Kaatsu sterkere beenspieren ontwikkelen, terwijl diezelfde prikkel niks met je spiermassa doet als je je bloedtoevoer niet afklemt. Hetzelfde geldt voor krachttraining met een geringe belasting.

Tot dusver hebben wetenschappers de effecten van Kaatsu bestudeerd in spiergroepen die ze konden afbinden, zoals de kuiten en de bovenbeenspieren. Maar wat gebeurt er als de armspieren afbindt van proefpersonen, en die vervolgens laat bankdrukken? Worden dan alleen hun triceps aanmerkelijk veel sterker en groter? Of pikken ook de pecs, die je niet kunt afbinden, een graantje mee van het Kaatsu-effect? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden.

De onderzoekers lieten 5 mannen van 23-38 jaar 2 weken bankdrukken met afgebonden armspieren. Een evengrote groep trainde normaal. De mannen trainden 6 dagen per week, en deden elke dag 2 bankdruksessies: eentje 's morgens en eentje 's middags. Per sessie deden de mannen 3 sets met 30 procent van het gewicht waarmee ze nog net 1 rep konden maken. Ze maakten eerst een set van 30 reps, en daarna nog 2 van 15 reps.

Hieronder zie je hoe volgens scans de spiermassa van de triceps brachii en de pectoralis major met respectievelijk 8 en 16 procent toenam in de Kaatsugroep [zwarte bolletjes]. De toename van de spiermassa in de andere groep was nul.


Afknijpbankdrukken: meer pecs met minder kilo's


Het gewicht waarmee de proefpersonen nog net 1 keer konden bankdrukken nam in de Kaatsugroep toe met 6 procent. In de controlegroep nam die met 2 procent af.


Afknijpbankdrukken: meer pecs met minder kilo's


De groeihormoonspiegel in de Kaatsugroep steeg.


Afknijpbankdrukken: meer pecs met minder kilo's


Het Kaatsu-effect straalt kennelijk uit van de afgebonden spiergroep naar een spiergroep die niet is afgebonden, concluderen de onderzoekers. Hoe dat kan, dat weten ze niet. Tussen de regels door kun je lezen dat ze zich niet kunnen voorstellen dat de stijging van de groeihormoonspiegel het effect veroorzaakt. Het mechanisme achter Kaatsutraining is raadselachtiger dan ooit.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken