Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Oxandrolone       Dianabol       Anabolica & studies       Anabolica & risico's    

0 8 - 0 2 - 2 0 0 9

  1966: "Methandienone niet geschikt voor kinderen" (The Journal of Pediatrics Volume 68, Issue 2, pages 294-295 February 1966)
Niet geven aan kinderen, dat methandienone. Methandienone, de actieve stof in Dianabol, is niet goed voor ze. Dat is de boodschap van de medische studie die in het voorjaar van 1966 verschijnt in The Journal of Pediatrics.
1966: methandienone niet geschikt voor kinderen
Op dat moment is methandienone, in de vorm van het preparaat Dianabol, pas zes jaar op de markt. Het anabool, de 17-alpha-methyl-analoog van boldenone, was in 1960 gelanceerd door de farmaceut CIBA. Dianabol is dan al ongekend populair onder bodybuilders en gewichtheffers. Arnold Schwarzenegger slikte de blauwe pilletjes na zijn training, vlak voordat hij onder de douche stapte.
Een paar krachtsporters gebruikten Dianabol zelfs al voordat het op de markt kwam. Ze waren bevriend met de excentrieke arts John Bosley Ziegler, die de krachtpatsers voor CIBA gebruikte als proefkonijn - en ze daarmee ook nog aan een stapeltje medailles hielp. Ongeveer zoals sportartsen nu voor farmaceuten experimentele myostatineblokkers, SARMS en IGF-1-gencontructen uittesten op atleten. Nu zouden artsen zoiets natuurlijk nooit doen.
De Amerikaanse onderzoekers die in februari 1966 naar buiten traden gaven het anabool aan kinderen die achterbleven in hun groei - zes jongens en twee meisjes. De leeftijd van de kinderen varieert van negen tot vijftien jaar. Helemaal vertrouwen doen de onderzoekers het anabool niet, proef je uit hun woordkeuze. CIBA adviseerde doseringen van 0,02 tot 0,5 milligram methandienone per kilogram lichaamsgewicht. Weeg je vijftig kilo, dan komt dat neer op 5 tot 25 milligram per dag. De artsen gaven hun kinderen echter niet meer dan 1 milligram methandienone per dag.
Dat stimuleerde de groei. Een beetje.
De kinderen kregen een maand Dianabol, en daarna een maand een placebo, en daarna weer een maand Dianabol, enzovoorts - een half jaar achtereen. In de Dianabolmaanden werden de kinderen gemiddeld 0,7 kilo zwaarder, in de placebomaanden 0,14 kilo. In de Dianabolmaanden werden de kinderen gemiddeld 0,82 centimeter langer, in de placebomaanden bedroeg de gemiddelde lengtegroei 0,49 centimeter.
Daar stond echter tegenover dat het hormoon androgene bijwerkingen had. Bij een aantal kinderen veroorzaakte Dianabol een voortijdige sluiting van de epifysaire schijven, waardoor de botten eerder stoppen met groeien. De versnelde groei tijdens het gebruik brengt dus waarschijnlijk met zich mee dat de kinderen uiteindelijk juist minder lang worden.

1966: methandienone niet geschikt voor kinderen

De schaamlippen en de clitoris van de meisjes groeiden niet, en bij de kinderen was geen sprake van leverafwijkingen, acne of de groei van schaamhaar.
Sommige jongens die Dianabol kregen waren nog niet in de puberteit. Toch kregen ze, toen ze de pietluttige hoeveelheid van 1 milligram methandienone per dag slikten, erecties, ontdekten de artsen.
Al met al vonden de onderzoekers te bijwerkingen van methandienone toch een beetje te gortig. Kinderen, en misschien ook vrouwen, konden methandienone beter vermijden, concludeerden ze.

1966: methandienone niet geschikt voor kinderen

Het onderzoek werd betaald door CIBA, de maker van Dianabol.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken